Več strpnosti ali strpnost?

27.11.2011

Eden izmed politikov je dejal, da bodo zahtevali več strpnosti do drugače mislečih in manj izključevanja in cinizma.

Izjava politika je zanimiva. Ne zahteva strpnost do drugače mislečih, temveč samo več strpnosti. Ne zahteva nič izključevanja, temveč samo manj izključevanja. Ne zahteva nič cinizma, temveč samo manj cinizma. Politik torej še vedno zahteva določeno mero nestrpnosti do drugače mislečih, še vedno zahteva določeno mero izključevanja in cinizma. Ali ne zahteva v osnovi enako kot tisti, proti katerim je bila uperjena njegova izjava: zahteva nestrpnost, izključevanje in cinizem, vendar manj kot drugi. Ali ni potem enak kot tisti, ki je za nestrpnost, izključevanje in cinizem? Ali nista oba za vse to, samo intenzivnost je različna, pri enem večja, pri drugem manjša?

Takšne ali podobne izjave so pogoste. Zahteva se samo manj zla, ne pa da bi se zlo odpravilo. Še vedno se pristaja na zlo, čeprav to sploh ni potrebno, kajti nasproti nestrpnosti je mogoče postaviti strpnost in ne samo manj nestrpnosti. Podobno je mogoče reči za izključevanje in cinizem, mogoče je vključenost in spoštovanje.

Kdaj se bo prenehala takšna politika? Politika, ki se razlikuje samo po količini zla, ki jo transferira v družbo? Ni čudno, da svet propada, če se na oblasti izmenjujejo politiki, ki se razlikujejo samo po večji ali manjši količini nasilja oz. zla, ki ga s svojim delovanjem in skozi predpise vnašajo v družbo.

 • Share/Bookmark

V kategoriji nekategorizirano Tagi: , , , , , ,

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Stric Marč  |  27.11.2011 ob 17:46

  Že priznanje, da sta v politiki nestrpnost in cinizem, je velik napredek.

 • 2. Bimbo  |  28.11.2011 ob 11:46

  1. Nič je absolutno, manj je pa relativno.
  2. Če bi bili politiki za popolno strpnost in za nič izključevanja, cinizma, bi z dosego takšnega deklarativnega cilja v bistvu onemogočili sami sebe oziroma sistem, na katerem jahajo. Postali bi nepotrebni.
  3. Saj tudi obljubljajo manjše davke, manj obremenitev, a praviloma brez konkretnih številk. Kar je smešno, ker bi nedvomno veliko glasov pridobil tisti, ki bi obljubil npr. nič dohodnine. ;-) Naj opustim sarkazem in priznam, da je poanta zapisa dobra in vredna pozornosti.
 • 3. nevenka  |  28.11.2011 ob 12:02

  nevenka

  V tem kontekstu sem se najbolj nakrohotala posredovanju Vatikana za umik papeževega plakata iz “akcije UNHATE”. Ne morem pomagati, veliko prej sem pričakovala bombni napad islamskih skrajnežev na Beneton.

  Če učitelj nima pojma kaj uči – kako potem ni jasno, da so učenci čisto zbegani :-)

  Ta (ne)strpnost je nekaj najbolj smešnega, ko se začne moralizirati. Predvsem, ko se človek dotakne vprašanja – do česa? Bolj, manj???? Če ljudje meje med tem kaj je dobro in kaj slabo ne znajo postaviti. Osebno sem do slabih reči zelo težko strpna, kako naj bom torej bolj? Naj mižim na en uč? Kako naj bom pa popolnoma? Naj mižim na oba?

 • 4. peterprvi  |  28.11.2011 ob 19:13

  Povejte mi kako naj bol strpen – po tem ko preberete moj blog.

  http://peterprvi.blog.siol.net/2011/11/28/mobihause-opozorilo/

  Do danes sem mislil, da je “čefur” stanje duha .. a’ sem se motli?

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Iskalnik

Koledar

November 2011
P T S Č P S N
« Sep   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Najnovejše objave

Kategorije

Objave po mesecih

RSS